Syksyisen viileissä keleissä on koirien kanssa rakenneltu aitaa takapihan ympärille. Pikku-Musti alkaa olla jo sen verran itsenäinen koiruli, että jos hetkeksi käännät selän, se on jo tekemässä tutkimusretsiä läheiseen metsikköön ja tarkistelemassa sattusivatko naapurin pojat olla jalkapalloa pelaamassa. Olen nyt oikein pätevänä nakutellut aitaa samalla kun Musti riehumisen lomassa sujuvasti pujahti vauhdilla aidan ali montun kohdalta ja voisin melkein vannoa että näytti pitkää nenää mennessään :). Odottelemme että pentu kasvaa niin isoksi ettei ihan jokaisesta pienestä reiästä mahdu.

Hampaiden vaihtuminen jatkuu ja nouto/pitämisharjoittelu on laitettu tauolle ja olen leikittäessäkin ollut varovainen ettei käy kipeästi hampaisiin. Molemmista yläkulmahampaista on katkennut pala, mutta koska kulmurit heiluu jo, ajattelin odotella hetken ja katsoa irtoavatko itsestään, ennenkuin lähdetään rauhoituksessa poistamaan.

Jälkiharjoituksissa on nyt ollut pientä taantumaa, edellisestä jäjestä on reilu viikko. Oon jättänyt muutaman tyhjän askeleen pellolle, mutta muuten edelleen nami joka askeleella. Täytynee alkaa yhdistämään jälkivaljaat hommaan, koska nyt pentu on niin innoissaan jäljestämisestä, että jokaisella uudella nurmella käy ensin haistelemassa laajan alueen ja tarkistamassa ettei täällä vain olisi makkaraa. Tokon treenaus nurmikentillä hiukan häiriintyy... Lisäksi voisi syksyllä ennen talvea kokeilla muutaman jäljen metsään, mutta vasta kun pentu tietää mitä jälkivaljaiden pukeminen tarkoittaa. Ja sit pitäis mietttiä keppitreenien aloitusta ja miten sitten pyytäisi ne kepit ilmaisemaan. Pessi on aina nostanut ja ojentanut ne mulle, kun sillä nouto oli valmis ja kovin mieluinen liike, oon kyl miettinyt että jos Mustilta pyytäisi menemään maahan kepin luona. Muutamia esineharjoituksiakin on tehty metsässä niin että tullaan esineelle tuulen alapuolelta ja kun huomaa esineen kehuttu ja leikitty.  Tässä hommassa huomasin kans aika nopeasti, että täytyy tehdä tosi huolella tallattu alue, ettei mene koko homma ihan jälkien seuraamiseksi. Tokotemppuja on jatkettu hitaasti mutta varmasti lähinnä ennen ruokakippoa, ihan yksinkertaisia juttuja, istu, maahan, sivulle, kontakti. Ulkona harjoiteltu lähinnä yhdessä leikkimistä, pennulla ajoittain kyllä ihan oma ajatus lelujen jakamisesta ja vaihtamisesta ;).